itls hrvatska
itls hrvatska

Potrebu za uvođenjem ITLS sustava u Hrvatsku prva je prepoznala Hrvatska gorska služba spašavanja u namjeri da unaprijedi medicinsko znanje hrvatskih gorskih spašavatelja i unificira postupanje s ozljeđenim osobama u akcijama spašavanja.

Ovakva razmišljanja Hrvatske gorske službe spašavanja su ITLS, kao najdjelotvorniji takav sustav u svijetu, učinila dostupnim svim službama uključenim u izvanbolničko zbrinjavanje ozljeđenih osoba u Hrvatskoj.
Od 2004. godine su pod okriljem Hrvatske gorske službe spašavanja u Hrvatskoj, te u Sloveniji, Srbiji i Kosovu, održani brojni tečajevi tijekom kojih je educirano preko 1300 djelatnika izvanbolničkih i bolničkih službi iz Hrvatske i inozemstva.

Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja je 29. travnja 2008. godine dodijeljena samostalna podružnica – ITLS Hrvatska, čime je HGSS postala vlasnik licence za provođenje certificiranih osnovnih, naprednih i pedijatrijskih ITLS tečajeva za Republiku Hrvatsku.
ITLS Hrvatska je i na međunarodnoj sceni uspjela postići zavidne uspjehe, pa je tako krajem 2009. godine Fred Zeidler, dr. med. proglašen međunarodnim ITLS instruktorom godine (dobitnik „Ray Fowler - 2009 ITLS Instructor of the Year Award“), a Antonia Baranović, dr. med. je na svjetskoj ITLS konferenciji 2010. godine izabrana za medicinsku direktoricu godine (dobitnica „John E. Campbell - 2010 ITLS Medical Director of the Year Award“).

Share This